جاري تحميل ... ألف ياء

إعلان الرئيسية

إعلان

عاجل

إعلان في أعلي التدوينة

جديد علَّم نفسك
عالميفنونFadila Liđan Murić

Istraživački rad na temu Međunarodni dan maternjeg jezika

 

Fadila Liđan Murić

Istraživački rad na temu  Međunarodni dan maternjeg jezika


Autor: Fadila Li
đan Murić

Bosna i Hercegovina

Bosanski jezik

Istraživački rad na temu  Međunarodni dan maternjeg jezika

Još u srednjem vijeku našavši se u izbjeglištvu u Rimu,bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić napisala je pismo svojoj djeci u kojem između ostalog stoji :"Jer... šta je čovjek bez domovine...i bez jezika svoje domovine? Ovo što i ja... Mrtav čovjek kojem je ostao samo taj dio svijesti kojim jedino tu istinu može izreći".Jezik je sastavni dio našeg identiteta i neotuđivo pravo svakog čovjeka i svakog naroda. Na žalost, kroz povijest iz kojekakvih razloga vladaju će elite su narodima,često puta i narodima koji su bili većina u odnosu na njih,osporavali i zabranjivali korištenje njihovog jezika i pisma.Isto to se desilo i u Pakistanu.1948.god. vlada Pakistana je proglasila jezik  Urdu kao jedini nacionalni jezik svoje zemlje iako je većina govorila Bengalskim jezikom.Narod Istočnog Pakistana  je od vlade tražio da se i njihov jezik prizna kao jedan od nacionalnih jezika što je vlada odbila.Studenti sa Univerziteta u Dhaki su organizovali masovne proteste i skupove.21.februara 1952.god. policija je na narod i studente otvorila vatru i tom prilikom povrijeđen je veliki broj protestanata a svoje živote u borbi za svoj maternji jezik položili su šehidi Rafiq Uddin,Ahmed Abdus Salam, Abdul Barkat, Abdul Jabbar i Šafiur Rahman.Bengalci u Vankuveru  u Kanadi, Rafikul Islam i Abdul Salam su uz podršku vlade iz Bangladeša tražili od Kofija Annana, tadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, da zaštiti maternje jezike i u znak sjećanja na poginule  na protestima u Dhaki proglasi 21.februar kao Dan maternjeg jezika. UNESCO je 17.novembra 1999.god .proglasio a Generalna skupština Ujedinjenih nacija rezolucijom priznala ovaj praznik i odredila 2008.god.za Međunarodnu godinu maternji jezika.

Pored toga što je  21.februar proglašen kao  Dan maternjeg jezika u Bangladešu se obilježava i kao dan velike tragedije naroda te zemlje i na taj dan se odaje počast i poštovanje palim šehidima a ujedno je to i jedinstven slučaj  iprimjer kako se brani pravo na osnovno pravo svakog čojeka,pravo na svoj maternji jezik.

Mi smo i danas svjedoci da se u mnogim zemljama ovo pravo krši  a među tim zemljama je i jedan dio moje domovine gdje se bošnjačkoj djeci u školama uskraćuje pravo da svoj jezik zovu  Bosanskim jezikom.Naša dužnost je da svako onoliko koliko može da svoj doprinos u zaštiti maternjeg jezika pogotovo jezika nacionalnih manjina.U školama, na univerzitetima, u svim relevantnim institucijama treba svakodnevno ukazivati na važnost maternjeg jezika i raditi na njegovoj zaštiti.


***********************


***********************

إعلان في أسفل التدوينة

اتصل بنا

نموذج الاتصال

الاسم

بريد إلكتروني *

رسالة *